HUSETS HISTORIA

Det var en gång..

En gång för länge sedan……var vi människor duktigare på att nyttja vattenkraften. Sågverk, kvarnar och andra verksamheter som krävde energi växte fram vid vattendragens närhet. Vattnet var också utmärkt att frakta gods på till närliggande bryggor/hamnar.

Enångersån var en viktig livsnerv för Enånger som tidigt finns utmärkt på kartor, faktiskt redan från 1600-talet, vilket är tidigare än bland annat Hudiksvall.

I takt med att samhället växte behövdes ett mejeri.

Kyrkan avsatte i slutet av 1800-talet mark och ett mejeri byggdes mitt emot Enångers numera ”gamla” kyrka. I detta ”mejeri” har det sedan förekommit ett antal verksamheter, som post, bibliotek, kraftverkskontor, innan huset blev militärförråd under en period på nästan 40 år. Under den tiden monterades husets värmesystem ned, fönster ”spikades” igen, dörrar plåtskoddes.

Efter ”mobb-tiden” flyttade Gustens Antik och Loppis in i huset.

En av Gustens kunder hittade inga antikviteter som han ville köpa, så han köpte huset istället……

Ett nedgånget hus i stort behov av omhändertagande…..

När en av våra nuvarande toaletter skulle installeras var golvet förstärkt till dubbla tjockleken just där, vilket troligen beror på tidigare kassaskåpsplacering.

Ett hus med själ och historia som vi uppskattar och vill bevara och utveckla. Tanken på husets historia finns alltid med i våra renoveringsplaner.

Som en liten kuriosa kan nämnas att huset även har varit tjuvgömma för stöldgods – fråga oss så berättar vi mer…..

Våra allra första gäster bodde hos oss sommaren 2011, trots att vårt första gästrum då inte var färdigt.
Våren 2012 kunde vi hälsa gäster välkomna till vårt rum Svedja.
Till midsommar 2012 stod vårt andra rum, Bro, redo att ta emot gäster.
Ett år senare, 2013, var även Ådalen klart för gäster.
Våra gäster är hårt prövade, då renovering av huset har pågått hela tiden.
Sommaren 2015, den regnigaste sommaren på många år, provade vi med trädgårdscafé och även kajakuthyrning. Vi hade hoppats på bättre väder.
Sommaren 2016 smög vi igång uthyrningen av vår Cirkusvagn, samtidigt byttes hela taket på huset och vår relax började ta form.
Detta är också det år då vi lanserade våra första cykelpaket (förarbetet pågick hela 2015).
Vagnen fick egen dusch och toalett, samt egen veranda 2017. Vi engagerade oss i Destination Glada Hudik, för att kunna påverka turismens utveckling i och runt Hudiksvall. 2017 var också året då vår/gästernas relaxavdelning, med hörnsoffa, öppen spis och en till dusch, invigdes.
2018 startade med en uppdatering av gästköket – som då fick mer förvaringsmöjligheter och egen diskmaskin. Som sista rum i det allmänna utrymmen fick nu öven gästkökets belysning rörelsedeckare. Nu kan våra gäster röra sig fritt överallt, öven en trappa ned, utan att behöva tänka på lysknappar…..