CYKLA I HÄLSNINGLAND

Cykelpaket

Färdiga paket för vardagscyklisten

HÄLSINGLAND. Landet mellan glittrande hav och blånande berg – Hälsingland – är en alldeles särskild del av världen med stor plats i våra hjärtan. Hälsingland erbjuder en kontrastfylld mångfald och variationsrikedom, som få andra landskap kan utmana: solskimrande hav, milsvida skogar med myrar, stigar och kvillrande bäckar, hundratals blänkande sjöar, både små och stora, dramatiska, närmast brutala bergslandskap, bördig leende jordbruksbygd i dalgångarna, en mångfald av natur- och sportupplevelser året runt och, förstås, de blånande bergen.
De blånande bergen är visserligen inte alltid blånande, när vädrets makter vill kan de ibland vara dimhöljda. Att komma i vägen för några gorillor är naturligtvis inte särskilt sannolikt, men möten med björnar och vargar är inte ovanliga. Björn kan man råka på bara någon kilometer från samhällen och i Voxnadalen finns ett välkänt vargrevir.
Hälsingland har dessutom en lång och intressant historia, brokig, särpräglad och traditionsrik kultur, sägenomspunnen mystik, särpräglad musik, egna speciella maträtter och mycket mer.
Hälsingland är vackert. Kom hit och se själv! En tysk skolman och forskningsresande som hette Johan Wilhelm Schmidt gjorde det 1799. Efteråt skrev han: ”Sedan jag sett denna bygd förvånas jag mindre över att Rudbeck kunde förlägga paradiset till Sverige.”
Välkommen med på en resa genom vårt Hälsingland!
Ur boken ”Hälsingland” av Inger Lantz Forsström

Färdiga paket för den vältränade